Lutter Imre és Jávori Ferenc Fegya verskoncertje - Vendégségben az ismeretlen úrnál

When

2024.04.11.    
19:00 - 21:30

Where

Escargo Szobaszínház
Endresz György u. 2/b, Pécs
Map Unavailable

Verskoncert Jávori Ferenc Fegya és Lutter Imre előadásában, a magyar kultúra napján, a kultúra legnagyobbjaival.

Hit a szerelemben, az emberség én, a világ szépségében, a békében, az otthon iránti vágyban – ez most a színpadon ölt testet Kölcsey, Arany, Vörösmarty, Ady, Babits, Radnóti, József Attila, Nagy László, Áprily Lajos és még jónéhány, összesen 20 költő versével és az őket zenébe ringató klezmer dallamokkal.

“a porban,

hol lelkek és göröngyök közt botoltam,

mégis csak egy nagy, ismeretlen úrnak

vendége voltam.”

– írja Kosztolányi Dezső a Hajnali részegség című versében.

Ezen az estén az ismeretlen úrnál tesz látogatást 20 költő nagyság: Kölcsey Ferenc, Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Babits Mihály, Szabó Lőrinc, Heltai Jenő, Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád, Radnóti Miklós, Karinthy Frigyes, József Attila, Nagy László, Pilinszky János, Áprily Lajos, Örkény István, Kondor Béla, Kányádi Sándor, Adamis Anna és Illés Zoltán. A lélek mélységei, az ember kavargó természete, a hit, a szeretet és a szerelem labirintusában tolmácsolja a verseket Lutter Imre Radnóti- és Bánffy-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a zenei hangulatot pedig Jávori Ferenc Fegya Kossuth-díjas zeneszerző, zongoraművész, a Budapest Klezmer Band vezetője alapozza meg.

Az előadás folyamatosan váltja a hangnemeket, feszültségből humorba, feszegető kérdésekből többértelmű válaszokba, figyelő álláspontból aktív jelenlétben csap át, miközben a zene, Fegya zongorajátéka megteremti a szükséges harmóniákat, hangulatokat, amik olykor elválasztják, máskor pedig összekötik az évszázados távolságokból egymás mellé kerülő szerzők alkotásait. Igazi verskoncert ez, amelyben a költemények az életünk zaklatott minden napjaiban, a robogó percekben és órákban szinte fel sem fedezett hiányokat töltik be, tükröt mutatnak az embernek, aki gyarló, de épp annyira érzelmes, figyelmes és szerető is, s akit átkarol az univerzum felett őrködő ismeretlen, nagy úr.

Jávori Ferenc és Lutter Imre évek óta dolgoznak együtt, legutóbb Kanadában és az Egyesült Államokban turnéztak Pest, szabadság, szerelem című estjükkel. Összesen tíz metropolisz, nagyváros közönségét csábították be zenés versszínházi előadásukra, hamarosan Portugáliában is fellépnek. Eközben több tematikus előadást is készítettek, ilyen a Ha szeretsz… című irodalmi est, amely Lutter Imre azonos című verses interjúkötetének színpadi változata, és a Vendégségben az ismeretlen úrnál című, a hit és lélek határait feszegető verskoncertjük.