Alapi Tóth Zoltán

a Szobaszínház megálmodója, létrehozója, rendezője

Fejér megyéből indulva Alapon és Sárbogárdon keresztül vezetett az utam Pécsre a Tudományegyetem történelem- és színház szakára. Az Ifjúság út és a Rókus utca öt éve egy életre eldöntötte sorsom. Az első indexbe felvett színház és dráma óra két kredite predesztinálta további utamat. Két dolog érdekelt, a színház és a tanítás. Diploma után így kerültem a Színház- és Filmművészeti Főiskola Színházi nevelés szakára. Kitűnő mesterektől tanultam hogy a színház csillogása mögött, mennyi alázat, mennyi kitartó és kemény munka, mennyi lázas kutatás, mennyi kérlelhetetlen megszállottság áll, álljunk akár a színpadon, üljünk akár a rendezői székben. Az itt tanultak a szülői házból hozott józan gondolkodással párosulva vezettek el először a színházi majd a filmrendezéshez. Talán drámatanári voltamból adódik, hogy a kamaszlélek rejtelmeit boncolgató darabok vonzanak igazán. Ifjúsági előadások rendezőjeként érezem otthon magam a színfalak mögött. A Marosvásárhelyi Ifjúsági Színház, a Pécsi Nemzeti Színház, saját dédelgetett Szobaszínházunk ifjúságinak kikiáltott, de a már „fölnőttekhez” ugyanúgy szóló darabok rendezése mellett a filmrendezés kihívásaiba is egyre szívesebben merülök.

Komlóczi Zoltán

rendező, zenei vezető

Világra eszmélésemet a döbrögközi nagymama meséi, anekdotái, egyszemélyes színházként előadott történetei határozták meg, úgyhogy én már óvodás koromban tudtam mi leszek, ha nagy leszek. Mesélő, játszó, ríkató, nevettető. A gimnázium zenetagozata,  a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara , Tóth Zoltán színjáték- és drámaórái lépcsőfokokként vezettek el ahhoz, hogy az legyek, aminek lennem kell. Zenész, színész, drámatanár. Örökös Escargo tagként ez a társulat, ez a színház adja létem keretét.  Itt írok szöveget és zenét, itt rendezek,  itt játszom, itt tanítok gyerekeket és itt  tanulok gyerekektől. Itt kapom meg azt, hogy 30 ikszen túl visszakanyarodhatok oda, ahonnan valaha utamra indultam. A mesék világához. 

Kardos-Horváth János

zeneszerző, szövegíró, énekes

Énekes, dalszerző gitárosként a főváros és a Kaukázus együttes határozta meg eddigi karrieremet. A pécsi szálat kihasználva Budapest-Pécs ingázást a színházért vállalva lettünk én és a gitárom  az Escargo Társulatának tiszteletbeli tagjai. Az elmúlt másfél évtizedemet a “rivaldafény” határozta meg. Léptem fel sokezres közönség előtt nagyszínpadon állva, álltam pőrén egyszál gitárral lakásszínházak képzeletbeli színpadán. Minden percét élveztem annak, amit csináltam, a közönség vastapsát és a dalszerzés eufóriáját. E majd két évtizedes zenei és színpadi tapasztalat  az Escargo rendezésének találkozásából önálló zenés estek, stand up fellépések születtek, amelyek rendszeres jelenlévői a Szobaszínház műsorának.

Hetesi Julcsi

Általános iskolában kezdődött. Hetente kétszer szívdobogva vártam az utolsó óra végét jelző csengőt, ami számomra azt jelentette, hogy rohanhatok az én igazi terepemre, a  színjátszó szakkörre. A színház iránti elkötelezett szerelem erre az időszakra datálható, azóta tart töretlenül . A gimnázium humán tagozatán nyílt ki igazán a világ, az ottani drámás – és színjátszó foglalkozásokkal, a vegyeskarral, konferanszié lehetőségekkel. Az egyetemi évek és a Janus Egyetemi Színház- ahol színészként és rendezőasszisztensként dolgoztam – tudatosították bennem végleg amit mindig is tudtam, a színház az én világom. Hiszek a színpadon elhangzott szó erejében, az élet nyelvi bravúrokkal való velős megjelenítésében, ezért  művelem sok éve a Slam Poetry műfaját. És hiszek a színfalak mögött elhangzott szó erejében, a színházi nevelés létjogosultságában, a diákélet drámafoglalkozásokkal való jobbá tételében. Az Escargo megadja mindazt amit szeretek, állhatok színpadon és drámatanárként foglalkozhatok gyerekekkel, fiatalokkal. 

Szabó Zsolt

színész, drámatanár

 Székelyudvarhelyen születtem egy júniusi éjszakán. Egészen pontosan június 23-án.  E tényből fakadóan nagyon sokat jelent nekem Szent Iván éjszakája. Ezek után nem nehéz kitalálni, melyik a kedvenc Shakespeare drámám. Színjátszózni szülővárosomban a  Vitéz Lelkeknél kezdtem 10. osztályban. Az itt tapasztalt évek alatt fogalmazódott meg bennem, hogy színházzal szeretnék foglalkozni. B, C, D terv nem volt, dupla vagy semmi alapon felvételiztem a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemre, ahol 3 évvel később bábszínészként végeztem. Végtelenül spontán embernek tartom magam, így megragadtam a legelső lehetőséget, s mint a népmesékben, szedtem a sátorfámat, s bár nem egy táltos paripán, de egy nemzetközi járat segítségével Pécsre érkeztem 2019 nyarán. Azóta dráma-  és színjátékot illetve beszéd és verset tanítok az Eck Imre Alapfokú Művészeti Iskolában, illetve játszom az Escargo Hajója SZNSZ társulatánál

Szabó Márk József

színész, drámatanár

Csepűrágó vagyok, komédiás és garabonciás. Annak születtem, annak elemeiből vagyok összegyúrva.  Játszottam itt, játszottam ott. A Nyugat-Dunántúl különböző társulatainál szerzett tapasztalatokkal  felvértezve érkeztem Pécsre ahol a Janus Egyetetmi Színház, a Pécsi Nemzeti Színház és a Bóbita Bábszínház után  2017-ben az Escargo  társulatához vezetett utam. Azóta itt vagyok. Itt játszom szobaszínházi és tantermi darabokban, drámapedagógusként itt mélyedek el a színházi nevelés határtalan lehetőségeiben,  itt van módom gyerekkel, fiatalokkal, hátrányos szociokulturális közegből érkező diákokkal  való drámás kooperációra, életjobbátételre, világmegváltásra.

Zárug Berni

színész-drámatanár, drámaíró, dramaturg

A sepsiszentgyörgyi gyerekkor a színház, a zene és az irodalom  jegyében telt. Már igen korán énekelni, zongorázni tanultam, a helyi színház előadásait kisiskolás koromtól kezdve évadról-évadra végigtapsoltam. A reális ént győzni  hagyva a főiskoláról informatikus matematikusként léptem az életbe, de hamar rájöttem, hogy ez nem az én utam. Mérnöki végzettséggel a zsebemben jelentkeztem a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem tetralógus képzésére, innentől kezdve a színházcsinálás minden fajtája az életem. Színész-drámatanárként, dramaturgként, színikritika publicistaként élek hivatásomnak,  2020 óta az Escargo Szobaszínház társulatának lelkes tagjaként.